Mit és hol együnk?

2009.08.24. 17:35

Ebben a posztban néhàny ötletet szeretnék adni ahhoz, hogy hogyan és hol lehet viszonylag olcsobban megùszni az étkezést;vagy hol lehet finomat enni, ajànlva pàr jobb helyet a teljesség igénye nélkül. Persze mindenkinek màs az izlése, igy elôfordul hogy ami nekem izlik, az màsnak kevésbé, vagy ahol nekem jo tapasztalataim voltak, ott màsnak nem, de ezért vannak a kommentek: szivesen veszem ha màsok is irnak és megosztjàk velem-velünk a tapasztalataikat...

Természetesen többféle költségvetéssel kell szàmolni. Van, aki inkàbb szendvicsen él és mùzeumra tartogatja a pénzét, mig van aki szeretné végigkostolni a francia konyha remekeit, mig màsok ùgy vannak vele hogy naponta egy meleg ételt enni kell... ilyen, vagy olyan okbol azért elôbb-utobb be-bepillantunk egy-két helyre, hogy mégis mennyiért ehetünk.

Többnyire hüledezünk az àrakon, természetesen a belvàrosban nem szabad àtszàmolni forintra az àrakat, kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Vannak viszont olyan helyek, ahol finomakat ehetünk, meglehetôsen baràti àron.

Kezdeném a legegyszerûbb, és talàn legolcsobb megoldàssal, a szendviccsel; alternativa lehet a McDo vagy a Quick nevû gyorsétterem mellett a pékség (boulangerie-sandwicherie), ahol baguette-alapù szendvicseket (csirkés-salàtàs-majonézes; sonkàs-sajtos; paradicsomos-mozzarellàs, stb.) vehetünk, 2-4 euro közötti àron, sôt gyakran ùgynevezett "formule"-k, menük is vannak (pl. szendvics-ital-desszert 5-6 euroért). Ilyet szinte minden utcasarkon talàlunk, egészségesebb mint a "junkfood", és laktatobb is. Ezekbôl is van persze dràgàbb, a "Brioche Dorée", "Paul" franchise-rendszerben mûködnek, ezek valamivel dràgàbbak, a kis pékségek àltalàban olcsobbak.

Ha mindenàron egészségesebben szeretnénk étkezni, vagy van ilyen a közelünkben, akkor érdemes megnézni a Casino, illetve a Monoprix üzletek készàru pultjait (monop store vagy dailymonop' üzletek), ahol az elöre elkészitett szendvicsek, wrap-ok mellett elôrecsomagolt salàtàkat, gyümölcssalàtàt, tésztaételeket is vàsàrolhatunk, amit helyben meg is melegitenek ha kérjük, és adnak hozzà mûanyag evôeszközt is. Ilyenkor lehetôség van arra, hogy az itt megvàsàrolt étellel kiüljünk egy parkba, és piknik keretében ezeket elfogyasszuk. Egyvalamit nem àrt azonban tudni: bizonyos helyeken (pl. a Mars mezôn) piknik keretében kizàrolag alkoholmentes italokat fogyaszthatunk, kis tàrsasàgunkat majdnem megbüntették fejenként 11 eurora azért, mert volt nàlunk egy üveg bor. Igaz, rendes volt a rendôr, azt mondta, amennyiben eltesszük most azonnal, ô nem làtott semmit, de inkàbb jobb ezt megelôzni.)

Kicsit dràgàbb àrfekvés, de még mindig 5 euro körül mozog a "kebab", azaz nàlunk közismertebb nevén Gyros. Itt ezt pitaszerû szendvicsben adjàk, àltalunk vàlasztott szosszal (ketchup-mustàr-barbecue-szamuràj, ez utobbit csak annak ajànlom aki bevàllalosabb csipôs dolgok terén) és sültkrumplival, a formule-hoz tartozik àltalàban egy dobozos üditô (cannette) is. Egy jo tanàcs, hogy itt mindenképp olyan helyen együnk, ami "halal", vagyis megfelel az arab tisztasàgi elôiràsoknak, és ahol rendszerint sokan vannak, és nem a turistàk. Mivel ezek az üzletek gyakran hagynak tisztasàgi szempontbol kivànnivalot maguk utàn, az emberek tudjàk, hova menjenek, tehàt ahol sok a "helyi erô", ott bàtran beprobàlkozhatunk.

A következô szintet màr a beülôs éttermek képezik, itt is lehet azonban 10 euro közül (alatt) fogyasztani. Amit fontos tudni, hogy Pàrizsban a legtöbb étteremben nincs "service continu", azaz àllando kiszolgàlàs (csak kevés helyen van), azaz ha nem ettünk délutàn kettôig, akkor könnyen elképzelhetô, hogy (hacsak nem kutatunk erôteljesen) hogy legközelebb màr csak este 18.30-19.00-tol lesz erre ismét alkalmunk.

 Ha a 13. kerületben jàrunk (Metro Tolbiac), akkor az Avenue de Choisy-n szembe jön velünk több kinai-vietnami-thai étterem; a thai egy kicsit dràgàbb, a kinai és vietnami olcsobb. Mielôtt bizalmatlankodni kezdenénk, le kell szögezni, hogy itt talàlhato Europa egyik legnagyobb "Chinatown"-ja, és ezekben az éttermekben fôleg a helyiek esznek, ha pedig nekik megfelel... Amit leginkàbb ajànlok ezen a környéken, az a Pho 14 elnevezésû étterem (Avenue de Choisy-rue de Tolbiac sarok). Elsôsorban Pho leveseik vannak, ami nem màs, mint egy nagy adag hùsleves különbözô hùsokkal, tésztàval, zöldségekkel, 6-7 euroért. Embert probàlo adag, felnôtt férfiak is jollaknak vele, és igen finom. Az éttermet pedig felismerhetjük arrol, hogy itt a legnagyobb a sor, hiszen Pàrizs szerte igen nagy a hire; bàr itt van "service continu", azaz folyamatos kiszolgàlàs de a szokàsos vacsoraidôben (18.30-tol) és ebédidôben (12.30-tol) szinte biztos, hogy sorba kell àllnunk, de megéri vàrakozni, tényleg finom. Ajànlom még utàna a 3 szinû desszertet (dessert aux trois couleurs), kokusztejes, tàpiokàs édesség, én személy szerint teljesen ràkattantam...

A Latin negyedbe sokan jàrnak enni, fôleg turistàk, ennek megfelelôen alacsony az ottani éttermek szinvonala: ha az igazi francia konyhàval szeretne valaki megismerkedni, akkor ezt a helyet kerülje el nagy ivben. Amely fôleg kerülendô, az a rue de la Huchette, ami hemzseg a turistàktol, akkor màr sokkal inkàbb a rue de la Harpe, de leginkàbb ezt az éttermet tudom ajànlani- Salambo étterem, tunéziai specialitàsokkal, egy idôsebb ùr viszi egyedül, és igen finom pl. a kuszkusz. 10 euroért komplett kétfogàsos menüt ehetünk. Többször voltam màr, sosem ért csalodàs. Ha pedig a valodi pàrizsiak között vegyülnénk el, akkor egyszerüen menjünk àt a Boulevard St. Michel màsik oldalàra, és induljunk el a Boulevard St. Germain felé. Sokkal jobb kàvézokat, bisztrokat talàlunk mint a màsik oldalon. Ha valaki egy igazi francia specialitàsra, pl. Aligot-ra vàgyik, akkor még egy cimet tudok ajànlani: Maison de la Lozère. Ez a Lozère régio turisztikai irodàja, ahol esténként étterem is müködik, helyi specialitàsokkal, és csütörtökönként a hires-neves aligot-val. (egy kicsit olyan mint a krumplipüré, csak egy speciàlis sajtfélével, nagyon finom, de vigyàzat, üres gyomorral menjünk, mert erôsen laktato is). Erdemes azonban elôre helyet foglalni, a hely ugyanis kicsi, és rendszerint tele van.

Ha egy délutàni "olcso" apéro-ra (koktélra) vàgyunk, érdemes felkeresni a "rue de Lappe"-ot a Bastille-nàl, itt egymàst érik a kisebb bàrok, ahol este 5 és 9 vagy 10 között félàron (Happy Hour) koktélozhatunk, és eszegethetünk. Ilyen hely pl. a "Chantier Interdit" nevû bàr, ahol elsôsorban a Caïpirinha és a Pina Colada a dijnyertes, megspékelve egy kis nacho chipssel és guacamole-val 4 euroért, vagy sajt/felvàgott tàllal és mexikoi/kubai ételspecialitàsokkal ha éhesek vagyunk. De pàr ajtoval arrébb talàljuk az "Indian Connection" nevû helyet, ami kicsit magasabb àrfekvés ugyan, de még mindig korrekt (vegetàrianus thali 16 euro), és nagyon finomak a koktélkülönlegességeik 4.5 euroért este 9 elôtt; Valamint maga az étterem is igencsak hangulatos, ülhetünk pàrnàkon, puffokon, vagy rendes székeken, igazi hamisitatlan indiai hangulatban... A Bastille környékén egyébkent is elég sok bistro-t, éttermet talàlunk, mindenhol van menü 12-16 euro körüli àron.

Ha egy jo palacsintàra vàgynànk, akkor a Montparnasse-ra kell mennünk. A 6-os metro Edgar Quinet megàllojàtol lefelé talàljuk a palacsintàzok utcàjàt, a rue de Montparnasse-t. Ezek közül a leghiresebb, és talàn az egyik legjobb a Crêperie Josselin. Helyfoglalàs nem lehetséges, viszont ha le szeretnénk ülni, érdemes 19 ora elôtt érkezni, ez utàn ugyanis tele van.

Amit mindenképpen tudok ajànlani itt, azok a sos palacsintàk, és desszertnek a soskaramellàs palacsinta (caramel au beurre salé). Ha valaki egyszer megkostolja, függôvé vàlik... Hozzà pedig egy jo üveg cidre dukàl.

 

A képen a lazacos palacsinta a kancso cidre-el...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es a roquefort-os-dios salàta...

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Opéra környékén elsôsorban a japàn konyhàt kedvelôk érezhetik magukat elemükben, itt van ugyanis a japàn negyed, és egymàst érik a japàn éttermek. (màshol is van sok, de itt vannak a legjobbak talàn). Kiemelni most igy hirtelen egyet sem tudok, rossz tapasztalatom még egyikrôl sem volt. Es fôleg, 10-12 euro körül màr itt is talàlunk menüt, aki a nyers hallal nincs jo viszonyban, annak a nyàrsakat tudom ajànlani (fôleg a füstölt sajtos-marhahùsosat, édes szojaszosszal...)

Ha valami hangulatosabbra vàgyunk, ellàtogathatunk a Bercy Village-ba is (Métro Cour St Emilion, a 14-es vonalàn). Itt a régi borospincékbôl alakitottak ki éttermeket, menüket màr 14-16 eurotol kaphatunk. Sajnos a legjobb éttermek (compagnie de Crêpes, ahol nagyon finom volt a "tarte  flambée", vagy màsnéven "flammekueche", ez az alsace-i különlegesség, illetve a Vinea Café, a Saint M és a Nicolas (borbàrok))  a mùlt héten vasàrnap leégtek, de teljes gôzzel folyik a helyreàllitàs. De amennyiben csak egy italt innànk meg délutàn, nagyon helyes kis teraszok talàlhatok ezen a környéken.

Végül néhàny jotanàcs azzal kapcsolatban, hogy hogyan sporoljunk, ha màr egyszer ùgy döntöttünk, hogy beülünk egy étterembe.

Elôször is, délben rendszerint olcsobbak a menük, mint este (sok déli menü nincs hétvégén, ünnepnapokon, illetve este). A la carte mindig dràgàbb enni, mint menüben, ezért keressük az étlapon a keretben feltüntetett ajànlatokat, esetleg az étterem elôtt tàblàra, krétàval kiirt napi ajànlatot.

A màsik, hogy ha inni szeretnénk, akkor ne egyszerûen vizet kérjünk, ugyanis ilyenkor àsvànyvizet hoznak, ami persze pénzbe kerül, hanem "carafe d'eau"-t, azaz kancso csapvizet. Ihato, és fôleg ingyenes, bàrmikor utànatöltenek ha kifogy. Bor helyett, hacsak nem valami Grand Cru-re vàgyunk, kérhetünk "vin en pichet"-t, azaz kancso bort, ami nem tablettàs, hanem igazi termelôi bor, csak éppen nem üvegben hozzàk, hanem kancsoban, àra pedig töredéke az üvegesnek; nem mindig a legfinomabb de àltalàban egész korrekt minôség.

Fizetéskor a borravalot a magyar pincérekkel ellentétben nem vàrjàk el, fillérre pontosan kiszàmoljàk és visszahozzàk a visszajàrot, amelybol aztàn annyit hagyunk az asztalon borravalo gyanànt, amennyit szeretnénk; egy fô esetén àltalàban 1 eurot, több fô esetén 2-3 eurot.

Amennyiben valaki tesztelt valamilyen helyet, ahol nagyon jol érezte magàt, vagy éppen nagyon nem, irja meg nyugodtan a tapasztalatait, hasznos lenne (és megköszönném...)

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr111335310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UTakeMe 2009.08.27. 15:32:32

Annyira jó, hogy van ez a blog. Nagyon sokat segítettél. Köszi!
süti beállítások módosítása