Tipp: Salammbo Etterem

2009.09.17. 22:45

Nos, errôl a helyrôl màr érintôlegesen irtam koràbban, a "mit és hol együnk" cimû bejegyzésben, de azota ismételten jàrtam ott, és tovàbbra is meg vagyok rola gyôzôdve, hogy igenis jo hely... érdemes meglàtogatni. Hogy miért? Nos, kiderül...

Az étterem a Quartier Latinben, a 2-4 rue de Boutebrie alatt talàlhato. Nem nagy hely, és eléggé eldugott is, igy a csalàd aki viszi, mindent megtesz, hogy megtartsa a vendégeit. Ez sikerül is nekik többnyire. Nagyon kedves,csalàdias a kiszolgàlàs, nem tolakodo, làthatjuk, hogy leginkàbb azok jàrnak oda, akik ismerik a helyet, vagy esetleg egy-két eltévedt turista, akik inkàbb elkerülik a rue de la Huchette "baktériumtanyàjàt", és a környék turistagyàr éttermeit. Jol teszik.

A helyet nem egyszerû megtalàlni, de annyira nem is bonyolult, viszont tudni kell, hol van. A Boulevard St. Michelen baloldalon elindulva felfelé a Rue St. Severinen (sarkon egy Promod üzlet talàlhato) megyünk addig, amig egy kis templomhoz nem érünk. Itt elfordulunk jobbra (rue des Prêtres St. Severin) és megünk addig egyenesen, amig el nem érjük a rue Boutebrie-t. Innen màr làtszik a bordo szinû tàbla, és a zöld neon a kirakatban...

Bent a tulajdonos, aki egyben a kiszolgàlo is (vagy a felesége, esetleg a fiuk, hàrman viszik ugyanis az üzletet) nagyon kedvesen köszön, beinvitàl... mintha csalàdtagok lennénk, akit ebédre làtnak vendégül, és ez az érzés végig megmarad... Tényleg nem az az érzésünk mint a többi étteremben, hogy egy sétàlo 20 euros bankjegyet làtnak bennünk amint belépünk az ajton, itt a vendég tényleg vendég.

Ha kezünkbe vesszük az étlapot, ismételten kellemesen csalodhatunk. Pàrizs àraihoz viszonyitva igencsak baràti àron talàlunk menüt. 9 euro 50 cent a kétfogàsos menü (elôétel+zöldséges couscous). Megnyugtatok mindenkit, ez annyira bôséges, hogy egy felnôtt férfinek is sok. Ràadàsul ha többen kérünk couscous-t (ami a hàz specialitàsa egyébként), akkor egy hatalmas tàllal hoznak, amibôl mindenki maga merhet. Ha pedig elôételt nem kérnénk (azert a tojàsos brick szintén elsô osztàlyù) akkor 8 euro 50 centért bàrmilyen couscous-t kérhetünk (marhahùssal, csirkével, stb...).

Hogy mi a couscous? Aki nem tudnà egy arab specialitàs, zöldségleves (cukkini, krumpli, répa, paprika, hagyma) mindenféle finom keleti füszerrel összefôzve, és ràöntve egy tarhonyaszerû valamire, csak ez nem tésztàbol, hanem bùzàbol van. Egészséges és nagyon finom.

Persze ha valaki nem az arab konyha hive, ne ijedjen meg, szàmos màs étel is talàlhato, még a zöldborsos steak is az étlapon van. Az étterem a kiiràs szerint francia-tunéziai specialitàsokat àrul.

Ami a boraikat illeti, a kancsoban hozott rosé boruk kifejezetten finom, és szintén nem dràga. Couscoushoz ez dukàl leginkàbb.

A végén pedig mindenkinek ajànlom, kostolja meg a helyben fôzött mentateàt... elôttünk gôzölik, levegôztetik.

Csak hogy az àrakrol adjak némi tàjékoztatàst: 2 fônek a vacsora 25.70 euroba került, ebben benne volt:

1 csirkés couscous

1 marhahùsos couscous

1/4 liter rosé

1/2 literes Badoit àsvànyviz

2 mentatea

és a végén kaptunk ajàndékba 1-1 pohàr àfonyalikôrt digestive-nek...

Tehàt, ha olcson finomat, meleget és fôleg tartalmasat szeretnétek enni, és mindemellé kedves, elôzékeny kiszolgàlàst, csalàdias hangulatot, akkor a Salambbo étterem a legjobb vàlasztàs...

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr851389620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása