Lakàs kerestetik

2009.08.18. 17:48

Azok, akik hosszabb idôre jönnek, biztosan talàlkoztak màr a fenti problémàval. Ha még nem, elôbb-utobb eljön ez az idô is...

Elsô lépésként nyilvàn mindenki felàllitja az "igénylistàt". Albérletet szeretnék. Olcsot (aztàn ez a kritérium persze az elsôk között fog àtértékelödni). Jo környéken. Normàlis méretût (ami itt normàlis méretû, az otthon gyakran egy kutyaolnak sem felel meg). Ja, és most. (na persze...)

Aztàn nézelôdünk, gyakran hetekig-honapokig, de ne veszitsük el a türelmünket, elôbb vagy utobb sikerülni fog, persze gyakran fel kell készülni kompromisszumokra.

Elsô és legfontosabb, hogy legyünk tisztàban kicsit az àrakkal. Mint azt az elôzô posztban is leirtam, Pàrizs dràga vàros, és az albérletàrakkal sincs ez màsként. Természetesen itt is vannak nagy különbségek. Elég példàul csak kerületet vàltani, vagy akàr csak kimenni Pàrizson kivülre valamely elôvàrosba, hogy több szàz euroval olcsobban kapjunk meg egy ugyanakkora, ugyanolyan felszereltségû lakàst, mint "intra muros". Studiot (14-20 nm-eset) a vàroson belül 650-700 eurotol lehet havonta bérelni (plusz rezsi), kiljebb haladva akàr màr 450ért is. Tudni kell azt is, hogy Pàrizsban lakàshiàny van, minél közelebb jövünk a vàroshoz, annàl mélyebben kell a pénztàrcànkba nyùlni. Igy vannak, akik naponta 70-80 km-t, sôt ennél tôbbet is ingàznak. Elméletileg (és ebben lehet valami igazsàg) a havi fizetésünk 1/3-àt kell kikalkulàlni a lakbérre, különben àllandoan negativban leszünk (ha egyàltalàn odaadjàk a lakàst). A legdràgàbb kerületek az 1-8 és a 16., közepes àrù a 12-13-14-15, a 8., 9. es a 17. egyes részei, valamivel olcsobb a 11 és a 20 egyes részei, a legolcsobbak pedig a 10-18-19. kerületek, de ezt nem annyira ajànlom, estefelé ugyanis nem tùl biztonsàgosak.

Ha tanulni jövünk és szerencsénk van, talàn megcsiphetünk egy helyet a "Cité Universitaire" épületegyüttesében. Elônye, hogy közlekedés szempontjàbol jo helyen van, szemben a Parc Montsouris-val, és mivel rengeteg diàk él itt, a programok mindig biztositva vannak. Hàtrànya, hogy az épûletek àllapota (föleg a "Dutch House") hagy némi kivànnivalot maga utàn. Viszont legalàbb olcso, és nem kell mindenféle kezeseket keresnünk ahhoz, hogy tetô legyen a fejünk felett.

Ha ez nem jön össze, akkor elkezdünk lakàst nézni. Feliratkozunk a különbözô hirlevelekre (www.seloger.com; www.pap.fr), itt beàllithatés aprohirdetéseket böngészünk. (www.kijiji.fr; www.pap.fr) Ügynökségekkel vesszük fel a kapcsolatot; és itt ér bennünket az elsö meglepetés. Azt hisszük, naivan,hogy az ingatlanügynökök értünk vannak. Hàt, nem. Egy àllàsinterjù sem olyan stresszes, mint amikor be kell adni a papirokat, és vàrni a döntésre ("Köszönjük, majd értesitjük").

Lakàst bérelhetünk magànembertöl, ök àltalàban a PAP (de particulier à particulier) cimû ùjsàgban, illetve ennek honlapjàn hirdetnek. Jotanàcs, hogy reggel kilenckor frissitik az oldalt, ekkor érdemes azonnal felmenni, és a legjobbaknak tûnô cimeket kiirni, és azonnal felhivni a tulajdonost. A legjobb lakàsok ugyanis perceken belül elkelnek. Igy az is mérvado lehet, ha egy adott lakàst régota làtunk az oldalon, ott egészen biztosan valami bibi van... A magànembertôl valo bérlés elônye, hogy nincs ügynökségi dij (elég borsos), viszont ennek megfelelôen a bérleti dijak magasabbak valamivel.

Erdemes esetleg egy franciàt megkérni, hogy hivja fel a tulajdonost. Velem pl. megtörtént, hogy amint meghallottàk, hogy akcentusom van, közölték, hogy ki van adva a lakàs; érdekes modon mihelyt a francia kollegam vagy ismerôsöm telefonàlt, mindjàrt kaptam idôpontot. Sajnos, valamilyen szempontbol érthetô a bizalmatlansàguk, sok esetben a lakàsok kiadoinak ez az egyetlen bevételi forràsa, és elég sokszor fordul elô, hogy a bérlô nem fizet, sajnos elég sokszor a nagy szàmok törvényei szerint ezek a bevàndorlok közül kerülnek ki. Olyan is elöfordult, hogy nagy nehezen, több éves hercehurca utàn tudtak kitenni egy csalàdot a lakàsbol, mire a csalàdfô nemes egyszerûséggel felgyùjtotta a lakàst...  

Ha sikerült a lakàs megtekintésére idôpontot kapnunk, akkor legkésôbb ott helyben mindenképpen tisztàzzuk le, hogy:

-mennyi a bérleti dij;

-kötünk-e szerzödést (ez utobbi azért is fontos, mert ha esetleg CAF-ot, azaz lakhatàsi tàmogatàst szeretnénk kapni, de akàr csak papirokat csinàltatni vagy bankszàmlàt nyitni, ehhez mindenképpen kell egy "attestation de domicile", azaz lakcimigazolàs. Valamint ez véd minket attol, hogy a tulajdonos gondoljon egyet és az utcàra tegyen azzal a felkiàltàssal, hogy neki kell a lakàs.)

-kér-e a tulajdonos kauciot (fontos, hogy bùtorozatlan lakàsért maximum 1, bùtorozottért 2 honap kaucio kérhetô);

-kér-e készfizetô kezest (ügynôkség mindig kér, és sajnos tôlem példàul azt, hogy Franciaorszàgban élô csalàdtagom legyen a kezes. Mikor mondtam, hogy ilyenem nincsen, közölték, hogy akkor itt ne is probàlkozzak...)

-milyen jàrulékos rezsiköltséget kell fizetni, illetve mivel megy a fûtés (villany, gàz?). Nézzük meg jol, milyen ablakok vannak (nem àltalànos a "double vitrage", azaz a dupla ablak sajnos), inkàbb olyan lakàst vegyünk ki, ahol a nyilàszàrok jo àllapotban vannak, egyrészt a zaj, màsrészt a hideg miatt. Pàrizsban rendszerint nagy a szél, ha nincs jo szigetelés, a gatyànkat kifizethetjûk a fûtésszàmlàra.

Ne lepôdjünk meg, ha a lakàs megtekintési idöpontjàban nem mi vagyunk az egyetlenek - àltalàban mire odaérünk, màr kigyozik a sor, ezért érdemes joval elôre odamenni, gyakran oràkkal elôtte, minden papirral, ugyanis van, hogy a tulaj helyben hatàroz, aki elôször ott van és megfelel neki a lakàs, illetve ô is a tulajnak, az költözhet. Mindig legyen nàlunk:

-személyi vagy ùtlevél;

-fizetési papirunk (fiche de paie);

-ha van kezesünk (garant) akkor az ö bankszàmlaszàma (RIB), fizetési papirjànak, lakcimigazolàsànak és a lakbére kifizetésérôl szolo igazolàsnak (quittance de loyer), személyi igazolvànyànak, EDF (àramszolgàltato) szàmlàjànak, elôzô évi adoigazolàsànak a màsolata;

-munkaszerzôdésünk vagy a munkahelyünktôl/egyetemtôl egy igazolàs, hogy ott dolgozunk/tanulunk

-motivàcios levél

-illetve ha egyebet, pl. bankszàmlakivonatot kér a bérbeado (kérhet).

Legjobb ezekbôl a papirokbol több dossziét összeàllitani, és ha sürgösen kell beadni, akkor rögtön ott van kéznél.

Amennyiben ùgy hatàrozunk, hogy ügynôkségtôl bérlünk, készûljûnk fel arra, hogy joval több papirra lesz szükségünk. Itt mindenképpen kérnek kezest, gyakran kettöt is, kivàltképpen, ha hatàrozott idejû munkaszerzôdésünk (CDD) van vagy diàkok vagyunk. Emellett az elsô honapi lakbér mellett ki kell fizetnünk egy honapi kauciot, és az ügynökség dijàt, ami egy honapi lakbér àrànak felel meg kb. Tehàt mindenképpen 3 honapi lakbér kifizetésével szàmoljunk a költözéskor. Viszont elöny, hogy mindenképpen kötnek velünk szerzödést, és ennél fogva lakcimigazolàst is kapunk, tehàt az utcàra nem kerülünk egyik naprol a màsikra. Hàtràny, hogy vàrni kell a döntésre -mig a magànbérbeado gyakran azon nyomban hatàroz, addig az ügynökség gyakran 3-4 hétig is vizsgàlgatja a dossziékat, és pontozgat. Be kell tehàt bizonyitani, hogy mi vagyunk a legjobbak, legszebbek, legokosabbak, legaranyosabbak, és biztos, hogy (bàrmi àron) fizetni fogunk... Igy aztàn megvàltàs az, amikor egyszer csak csörög a telefon, és felhivnak, hogy mi vagyunk a szerencsés nyertesek...

Ha viszont megvan a lakàsunk, akkor tulajdonképpen a legnehezebb szakaszon tùljutottunk. A többi màr gyerekjàték lesz... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr131320121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reácska 2009.09.27. 22:03:34

Ez nagyon jó cikk!Nagyon hasznos!köszi

Ferenc53 2010.01.03. 16:35:59

Szia.
Utolag is Kellemes Ünnepeket. A karácsonyt Párizsban töltöttük. Az utmutatásaid nagyon sokat segitettek mindenben. Mégegyszer nagyon szépen köszönjük.
Boldog Uj Évet Kivánunk.