Ha többször jàrtunk màr Pàrizsban, akkor elôfordul, hogy ùj dolgokat is szeretnénk megnézni, kiprobàlni, olyat, amit eddig még nem, vagy ahol nem (vagy nem annyira) hemzsegnek a turistàk... Nos erre ajànlanék egy napi programot...

A 7-es vagy a 10-es metro Jussieu megallojanal talaljuk a pàrizsi Botanikus kertet (Jardin des Plantes). A màsik bejàrat a Gare d'Austerlitz felôl közelithetô meg.Ez egy hatalmas park, ha valaki szereti a növényeket, annak különösen élvezhetô, de csak ùgy is, ha sétàlgatunk benne. A közepén egy mesterséges domb talàlhato, ahonnan szép kilàtàs nyilik a vàrosra (ha nem is olyan, mint a Tour Montparnasse-rol, vagy az Eiffel toronyrol, de szép idoben innen is el lehet làtni messze...)

Ha meguntuk a sétàlgatàst, érdemes ùtbaejtenünk a hàtso (nem a Szajna felôli) kijàratnàl talàlhato nagy Mecsetet. Ebben ugyanis egy arab éttermet, és egy mor kàvézot alakitottak ki, a kertje pedig az Alhambra mintàjàra készült. Szép idô esetén érdemes kiülni az udvarra, és egy pillanatig ùgy érezzük, mintha egy màsik vilàgba csöppentünk volna. Erdemes megkostolni a mentateàt (2 euro), a bàtrabbak vizipipazhatnak is, akàr oràkig el lehet üldögélni itt... ha pedig kedvünk tàmad enni, kiprobàlhatjuk a különbözô arab sûteményeket...

Ezutàn kétféleképpen folytathatjuk az utunkat. A közelben talàlhato az Arab Vilàg Intézete (Institut du Monde Arabe), ahol idônként igen érdekes kiàllitàsokat, elôadàsokat hallgathatunk. Tovàbbfolyatva utunkat pedig lejutunk a Szajna partjàra, ahol nyàri délutànokon- estéken ingyenes salsa-és egyéb tànctanfolyamokat tartanak. Bàrki beàllhat tàncolni ha van kedve hozzà, és ne lepôdjön meg, ha esetleg felkérik. Mivel a lépéseket tanitjàk, kezdôk is beàllhatnak. Emellett nyàron, illetve amig jo idô van, koncerteket is tartanak itt,  illetve piknikezni is lehet. (egyetlen hàtrànya, hogy a közelben a legközelebbi nyilvànos wc a Gare d'Austerlitz-en talàlhato. A mellette levô Mc Donalds'ban kodos rendszer mûködik, vagyis csak akkor hasznàlhatjuk a mosdot, ha fogyasztunk is. Ekkor a blokkon kapunk egy kodszàmot, amivel az ajto nyithato. Vannak helyek ahol be lehet surranni, de àltalàban ez érvényes, a Quick gyorséttermekre is. Igy tervezzünk...)

Itt a parton talàljuk tovàbbà a Batobus egyik megàllojàt, ez az egyik hajotàrsasàg, amely körbevisz Pàrizson. Ezt a programot mindenképpen tudom ajànlani, 11 euro körül van személyenként az 1 oràs tùra, idegenvezetéssel.Ugyanilyet kinàl még a Bateaux Parisiens (Notre Dame mellôl, illetve az Eiffel toronytol indul) és a Vedettes du Pont Neuf (Pont Neuf alol indul).

Ha pedig a gasztronomiai élvezeteknek hodolnànk inkàbb, vagy csak a pàrizsi bàrok hangulatàra lennénk kivàncsiak, vegyük az irànyt a Place Monge felé. Innen nem messze talàlhato Pàrizs egyik leghangulatosabb kis utcàja, a rue Mouffetard. Bàrok, éttermek, bistrot-k vannak egymàs hegyén-hàtàn, akàr csak egy jo bort innànk meg némi kolbàsszal-sajttal, akàr vacsoràzni szeretnénk, biztos, hogy megtalàljuk a szàmitàsunk... Itt inkàbb a pàrizsiak vannak többségben, nem véletlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr71364459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása