Parkolàs Pàrizsban

2009.08.21. 23:42

Mindenekelôtt le kell szögeznem: aki Pàrizsban autoval probàl közlekedni, az bàtor. Nagyon. Persze van, hogy nincs màs vàlasztàs, ilyen vagy olyan okbol azzal utazunk. Ha lehet, ilyenkor mindenképp olyan szàllodàt vàlasszunk, amihez tartozik parkolo, vagy a külvàrosban, de  metro közelében van.

Az elsô, és legnagyobb probléma talàn a parkolàs. Tudni kell, hogy Pàrizson belül alapjàraton NINCS ingyenes parkolohely. A parkolokat oldalt fehér szaggatott vonallal, és "payant" felirattal jelölik. Ahol nincs ilyen vonal felfestve, az nem parkolo, és csùnya büntetés lehet a vége ha oda àllunk, jobbik esetben csak a parkolotàrsasàg szerelmeslevelét talàljuk a szélvédôn (36 eurot követelve rajtunk, ami a màsodik alkalommal màr 75-re ugrik), rosszabb esetben az auto hûlt helyét (ez esetben viszont màr 200 euronàl kezdôdik a "vàltsàgdij"). Ahol pedig sàrga vonal van, esetleg egy "livraison" felirattal megspékelve, oda szintén nem lehet àllni, csak vasàrnap, ugyanis az a szàllitokamionoknak van fenntartva. Rokkanthelyekre szintén ne àlljunk, hacsak nincs kàrtyànk, ez itt, amellett, hogy nagyon nem menô, szintén jo alapot szolgàltat arra, hogy 10 percen belûl elvigyék az autot, ha egy arra jogosult épp nem tud beàllni az adott helyre. Vigyàznunk kell még azokkal a helyekkel, ahol a hét bizonyos napjain piac (marché) van. Ez többnyire a csütörtök és a vasàrnap, de van ahol a szerda és a szombat.

Erre az utca elején egy ilyen tàbla figyelmeztet, hogy az adott helyek a kamionoknak vannak fenntartva, és amennyiben nem figyelünk rà, elviszik az autot egy szo nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A parkolàs tehàt fizetôs, kivéve a külvàrosban. (Erdemes esetleg a vàroson kivül, valahol a metro közelében lerakni az autot, és onnan metroval tovàbbmenni). Amellett, hogy fizetôs, meglehetôsen dràga is, az àra zonànként vàltozik 1,20 Euro és 3.60 Euro között orànként- részletesebb informàcio a parkolàsrol itt: (augusztusi ingyenes parkolàs) és itt: Emellett limitàlt. Nem pàrizsi lakos az autoval egy helyen maximum 2 oràt tartozkodhat, többet nem enged az automata fizetni. Ennek oka a meglehetôsen kevés parkolohely. Trükközhetunk esetleg azzal, hogy 2 oràra kifizetjük a parkolojegyet, majd 2 ora mùlva vsszatérünk az autohoz, és ùjabb 2 oràra fizetünk. Nem kell viszont apropénzért kutakodnunk a zsebünkben és dobàlni az automatàba, a legegyszerûbb, ha valamelyik trafikban (tabac) vàsàrolunk egy 10 vagy 30 euros parkolokàrtyàt. Ez ùgy mûködik kb. mint a telefonkàrtya, a parkoloorànàl a kék gombbal növeljük 15 percenként az ott tölteni szàndékozott idôt, majd a zöld gombbal érvényesitjük, és màr le is vonta a megfelelô pénzösszeget a kàrtyàrol az automata, és kinyomtatja a jegyünket.

Mindig nézzük meg azonban a parkolooràt, amelyen fel van tüntetve, hogy mikor ingyenes a parkolàs. Este 19 oràtol màsnap reggel 9-ig mindenhol ingyenesen parkolhatunk, mig ha az van az oràn, hogy: "gratuit le samedi, le dimanche et jours fériés", ez annyit tesz, hogy szombat-vasàr-és ünnepnapokon sem kell fizetni. Ahol pedig ezt megtoldjàk egy "mois d'août" felirattal, az azon helyek közé tartozik, ahol augusztusban ingyenes a parkolàs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzàtartozik az igazsàghoz, hogy az utcàn elég nehéz helyet talàlni. Gyakran oràkig kell körözni, és néha lehetetlenül kis helyekre beàllni; elkerülhetetlen persze az is, hogy az autot itt-ott megnyomjàk, meghùzzàk. Ha valaki félti a kocsijàt, inkàbb ne hozza el Pàrizsba.

A legnehezebb feladat a péntek-szombat este. Ilyenkor a külvàrosokbol is sokan jönnek be autoval, fôleg bulizni. Ha nem idôben érkezünk, bizony nem fogunk helyet kapni. Ezek azok a napok, hogy még a fizetôs mélygaràzsok is tele vannak. Pedig azokkal jo vigyàzni... a Vinci cég mûködtet ilyeneket a vàrosban, egyébkent kivàlo, hiszen szükség esetén az autonk lerakàsa utàn biciklit bérelhetünk, és ha esik, még esernyôt is adnak. Maradhatunk többet is, mint 2 ora, màr ha van rà pénzünk. Egy közel 2 oràs parkolàs ugyanis itt majdnem 10 eurora rùg...

Végül, de nem utolsosorban azért szàmitsunk arra, hogy ha autoval jövünk, a nap jelentôs részét a dugoban àllva fogjuk tölteni (magyaràn mondva: nagyon nem éri meg). A vàrosban szinte àllandoak a dugok, amellett rengeteg az egyirànyù utca, a terelés. Gyorsan pedig szinte sehol nem haladunk: a maximàlis "csorgosebesség" ugyanis 30 km/h körül van. Mindemellett àllandoan trenirozhatjuk a reflexeinket, a különbözô irànybol elénkvàgo motorosok és az utcàn halàlmegvetô nyugalommal àtsétàlgato gyalogosok (àààà, nem a zebràn, nem nem, dehogy...) folyamatos készenlétet és figyelmet kivànnak. Igaz, hogy itt a gyalogosok ahhoz szoktak, hogy hacsak megàllnak az ùt szélén, és felmerül a leghalvànyabb szàndék benne hogy àtkel az ùttesten, le sem kell lépnie a legtöbb esetben, az autos megàll a zebra elott és àtengedi (ez itt teljesen természetes). Zebràn sosem szàguldanak àt. Viszont az autosok amennyire betartjàk a piros làmpa szabàlyait, a gyalogosok épp annyira tojnak rà nagy ivben. Mindenesetre balesetet eddig (még) nem làttam..

Konklùzioként csak egy "jotanàccsal" szolgàlhatok: ha nem feltétlenül szükséges, NE autoval gyere Pàrizsba. Ha viszont azzal jönnél, akkor kitartàs!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parizsikisokos.blog.hu/api/trackback/id/tr321329115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása